KOF

Felhasználás

Az igénybevétel lépései

Kapcsolatfelvétel

A Kormányzati Felhőt üzemeltető NISZ Zrt. értékesítési szakemberei készséggel állnak rendelkezésre, és minden fontos információt megadnak a szolgáltatás legfontosabb jellemzőivel kapcsolatban. Ebben a fázisban tisztázzák a leendő ügyfelekkel, hogy milyen igények mentén, milyen típusú alkalmazásokat érdemes a felhőbe költöztetni.

Igényfelmérés

Az ügyféligény felmérése a szolgáltatáskatalógus alapján történik meg. Egyedi elvárások esetén a technikai és használhatósági szempontok figyelembevételével, az érintett rendszer, valamint a KOF kompatibilitását mérik fel. A tervezési fázisban közösen határozhatók meg az integrációs lépések és az igénybevételhez szükséges licencek is.

Ajánlat és szerződés

A KOF szolgáltatások árazása a processzor (CPU), memória (RAM) és a tároló méret (HDD) alapján történik. A hálózati forgalom az alapszolgáltatás része, külön díj nélkül. A szolgáltatási szerződés a Virtuális Gép egységárait, a Virtuális Adatközpont a kialakítandó rendszer paraméterei szerinti árat dokumentálja. Az értéknövelt szolgáltatások (pl. mentés) díjait egyedi szerződés rögzíti.

Üzemeltetés

A Kormányzati Felhő, jellegéből adódóan, hibatűrő, nagy rendelkezésre állású, 7x24-es üzemeltetési felügyelettel ellátott rendszer. A 2014. március 01-jétől üzemeltetett felhő szolgáltatás részeként, az ügyfelek a szolgáltatást támogató önkiszolgáló portálon pár kattintással hozhatnak létre újabb Virtuális Gépeket, szervereket, akár 1 napos időtartamra is.

Felhasználási példák

A kézenfekvő felhasználási lehetőségek (gépterem/szerverszoba konszolidáció, erőforrás megújítás, kapacitásbővítés) bemutatása helyett nézzünk néhány egyszerű példát, amelyekkel könnyebben megfoghatók a Kormányzati Felhő speciális tulajdonságai: 

Publikus weboldalak üzemeltetése

A publikus, internet felől elérhető weboldalak esetén a hirtelen megnövekedő terheléshez a Kormányzati Felhő forgalomarányosan képes kapacitást nyújtani, ami folyamatos zavartalan működést eredményez. A KOF rendelkezésre álló hardverkapacitása, valamint az elérhető sávszélesség garantálja, hogy a KOF leendő ügyfelei a leghatékonyabb módon alakítsanak ki publikus webes portálokat vagy alkalmazásokat.


Több telephelyről használt alkalmazás

A Kormányzati Felhő hálózati adottságai lehetővé teszik, hogy a felhőben üzemeltett alkalmazások az ország minden területéről hatékonyan elérhetők legyenek. Így a több telephelyes, országos intézmények akár NTG, akár publikus internet felől kiemelt minőségű, többszörösen redundáns sávszélességgel érhetik el alkalmazásaikat


Disaster recovery site

A jogszabályi környezet és az intézményi IT-biztonsági előírások gyakran megkövetelik egy földrajzilag elkülönült, másodlagos telephely kialakítását. A Kormányzati Felhő két telephellyel rendelkezik. Az egyes telephelyeken telepített infrastruktúra képes egymás funkcióját átvenni, így a felhőbe telepített alkalmazások tekintetében megvalósítható a katasztrófa védett működés. Amennyiben az igénybevevő intézmény nem rendelkezik két megfelelő sávszélességgel ellátott gépteremmel, a KOF igénybevétele a legjobb megoldás.


Oktatókörnyezet kialakítása

Az intézmény belső oktatási feladataihoz a felhőben könnyen, gyorsan előállítható egy alkalmas környezet, amely az oktatási ciklus végén egyszerűen megszüntethető. Rendszerint a gyakorlati oktatási tematikák megkívánják, hogy minden hallgató azonos környezetet, alapállapotú rendszert kapjon. Ezt a felhő egyetlen gombnyomással képes biztosítani.


Fejlesztés és tesztkörnyezet

A Kormányzati Felhőhöz csatlakozó intézmények informatikai fejlesztéseikhez olyan fejlesztési és tesztkörnyezetet alakíthatnak ki, ami rugalmasan skálázható a fejlesztési projekt aktuális életciklusának és igényének megfelelően. A szoftverfejlesztés és kiadáskezelés alapvető követelménye a teszt és fejlesztőkörnyezetek kialakítása. Időnként előforduló probléma, hogy ésszerűségi megfontolások miatt a fejlesztő és tesztkörnyezetek erőforrásai jóval alacsonyabbak, mint a végleges környezeté – így a kialakított rendszer teljesítménye csak az éles környezetben tesztelhető.  A KOF segítségével ez optimalizáltan tehető meg, akár egy adott napon belül rendelhető addicionális kapacitás egy adott géphez. A fejlesztés lezárása után a rendszer erőforrásai minimalizálhatók. 


Rövid távú projektekhez

A Kormányzati Felhő az időszakosan felmerülő kapacitásigényeket is képes kiszolgálni. A Felhőből igényelt számítási és tárolási kapacitás az időszakos igény végén és/vagy a projekt zárását követően minimalizálható, vagy akár teljes mértékben megszüntethető.

Go to top